Zaterdag 6 oktober 2018.

Najaars planten-en zadenruilbeurs.

Aanvang:  10.00 - 12.00 uur.

Waar: Elly en Mark Franssen, Pandelaarse Kampen 18 te Gemert.

Voor wie: Voor iedereen.

Kosten: Gratis.

Heeft u planten, zaden, bollen en knollen over?

Dan kunt u daar vast een ander nog wel blij mee maken.

Breng ze mee naar de plantenruilbeurs die we twee keer per jaar organiseren.

Het is praktisch om planten, zaden en stekken te voorzien van naam, kleur en zoveel mogelijke kenmerken.

Ook groenteplantjes zijn van harte welkom.

Gewoon met dichte portemonnee je overtollige plantjes ruilen tegen dat plantje wat in jou assortiment nog ontbreekt.

Dinsdag 9 oktober 2018.

Lezing: “Ziekten en plagen in de groene ruimte” door Dirk v. Ommeren

Aanvang:  20.00 uur

Waar: Zalencomplex Dientje, Kerkstraat 9 te Gemert

Voor wie:  alle leden en introducé.

Kosten:     gratis voor leden, introducé € 3,- ( extra kosten grondmonster € 2,- p.st)

Deze avond bestaat uit 3 delen:

1. Algemeen gedeelte

2. Demonstratie en uitleg van meegenomen materiaal met determinatie van de aantasting. Voor deze bijeenkomst mag men 2 zakjes tuinaarde meenemen ter onderzoek.

Schep op enkele plaatsen verspreid op het gazon of in de moestuin wat grond op, meng dit door elkaar en zet er je naam op én gazon, siertuin of moestuin. Dus 2 verschillende zakjes grond van 2 verschillende gedeelten van de tuin. Je betaalt €2,- per monster.

Ook aangetast bladmateriaal door ziekte mag meegenomen worden, evt. ook foto’s zijn welkom.

3. De belangrijkste ziekten en plagen in de groene ruimte.

Dirk v. Ommeren heeft een agrarische achtergrond. Heeft jaren bij de Plantenziektekundige Dienst gewerkt in verschillende disciplines o.a. inspectie taken import/export, opsporing quarantaine organismen, proeven gewasbescherming/onkruid bestrijding en begeleiding van buitenlandse collega’s i.v.m. export naar landen zoals Amerika, Canada, Japan, Polen en Rusland.  Dit belooft een erg interessante avond te worden.

Ook Groei & Bloei Gemert heeft nu haar eigen Facebook-pagina!

Like onze pagina

----------------------

Groei & Bloei Gemert donateur van 'De Nederlandse Tuinenstichting'.

Tijdens het organiseren van de jaarlijkse tuinenreisjes, kwamen we regelmatig beschermde webpagina's tegen van uitzonderlijk tuinen. Daar we u jaarlijks proberen te verrassen met mooie en interessante tuinen tijdens dit reisje, wilden we graag ook van hun kennis en aangesloten tuinen gebruik maken. Daarom hebben we ons als vereniging aangesloten bij deze stichting.

De Nederlandes Tuinenstichting.

In ons volle land gaat steeds meer hoogwaardige kwalitatieve groene ruimte verloren. Uniek groen staat onder druk vanwege bouwplannen, gebrek aan geld of adequate kennis. Vaak gaat het om landgoederen, stedelijk groen en bijzondere tuinen; onvervangbaar groen dat wordt bedreigd. En dat terwijl recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen hoe belangrijk een groene leefomgeving is voor het welzijn van mensen.

Missie

De kwetsbare verhouding tussen mens en natuur vraagt om bescherming. Sinds 1980 zet de Nederlandse Tuinenstichting (NTs) zich dan ook in voor het behoud en de ontwikkeling van groen erfgoed en het bevorderen van kennisuitwisseling hierover. de NTs streeft naar het behoud van tuinen en parken die van belang zijn door vormgeving, beplanting, cultuurhistorisch karakter en ligging. Daarvoor worden inventarisaties en onderzoeken uitgevoerd en adviezen gegeven aan eigenaren, beheerders en overheden over planontwikkeling, herstel, beheer en aanpassingen.

Tevens organiseert de NTs zowel voor donateurs als andere belangstellenden cursussen, excursies en lezingen over tuinkunst; tuincultuur; tuin- en landschapsarchitectuur.

----------------------

Volkstuin: late groeiers en bloeiers
De Styrax een vergeten of…