Gemert e.o.

Fietstocht met tuinbezoek, 17 juli

Onze jaarlijkse fietstocht met tuinbezoek.  (in fotoalbum meer foto's)

Zondagmiddag 17 juli zijn we op de fiets gestapt om gezamenlijk 3 tuinen te bekijken. De route was ongeveer 25 km. Het was een verrassing welke tuinen we gingen bezoeken.

De eerste tuin ligt aan de Oudestraat in Gemert. Deze tuin is volgens de eigenaar 1 hectare groot. Het siertuingedeelte waar veel grote loof- en naaldbomen staan, beslaat slechts 1/3 deel van die hectare. In het andere gedeelte vind je de moestuin, een bostuin,  een schapenweitje, een groot gazon en een groot zwembad met een relaxpatio. De gehele tuin is omzoomd met grotere en kleinere bomen. Eén boom groeit door een (boom)hut. Hier en daar vindt je kleurrijke borders. De eigenaar had alle zandpaadjes keurig 'gegriezeld'.

De tweede tuin bevindt zich in De Mortel. In de voortuin ligt een flinke vijver met allerlei exotische planten. Een brug biedt de gelegenheid om met droge voeten aan de overkant te geraken. Op het perceel staan allerlei gebouwtjes en achter iedere hoek zie je wel klim- en vaste planten staan, of bomen. In een apart weitje staan enkel kiwibomen met oude kronkelige stammen, die ieder jaar veel vruchten dragen mits er in het voorjaar goed gesproeid wordt wanneer er nachtvorst optreedt.

De derde tuin ligt in Bakel. Achter een bescheiden huis en een poort ligt een best grote tuin. Hier vindt je een verscheidenheid aan bomen, struiken en vaste- een- en tweejarige planten. Er staan achterin de tuin ook verschillende klein fruitbomen zoals een Mispel en twee soorten Kweeperen. De verschillende klimplanten zijn een lust voor het oog. Clematissen en oude klimrozen. Op de stoep vlakbij het huis zie je een verzameling Pelargoniums en succulenten. Kortom een echte Groei & Bloeituin. Verschillende soorten planten. Minder en onbekende soorten.

Op de terug weg hebben we ook nog een bezoek gebracht aan de bloemenrijke IVN Heemtuin aan het Geneneind. In deze tuin vind je wilde en bijna wilde bloemen. Ook zie je er enkele kleine fruitbomen. Het was nu een kleurrijk geheel.

Bij aankomst in Gemert hebben we de organisatoren met een luid applaus bedankt voor de organisatie van deze mooie middag.

Een deelnemer.