Onze tuinenreis van 22 juni begon ‘s morgens om 8.15 uur op het Ridderplein.Het was een stralende zaterdagmorgen en iedereen was op tijd. We gingen op reis en in de bus werd verteld dat we naar Gelderland gingen naar het mooie dorp Brummen.Onderweg gaf Eduard op een boeiende manier uitleg over het ontstaan van het landschap met zijn oorspronkelijke bewoners en het wegennet. Hij vertelde de redenen van het hoe en waarom en dat was voor ons een hele prettige toevoeging tijdens de busreis.
Ons eerste adres was de Brummense Overtuin van Rick en Herman.We werden hartelijk ontvangen door Rick in de voortuin. Na de uitleg over de ontstaansgeschiedenis werden we meegenomen naar de achtertuin. Daar stonden ons koffie, thee en iets lekkers te wachten. De achtertuin was aangelegd door Rick zelf en er was vooral op kleur gelet. De tuin was goed verzorgd en er waren 2 verschillende vijvers in aangelegd. Tegen 12 uur luidde Rick de bel met de mededeling dat de soep opgediend was. We hebben daar op het mooie terras in de tuin de lunch genuttigd. Er was aan alles gedacht, waardoor we voldaan naar ons volgende adres konden. Rick gaf alle gasten bij het afscheid een hand wat het ook erg persoonlijk maakte.
Ons tweede adres was ook in Brummen. Het was de Tuin aan ‘t Leusveld van Machteld en Wessel. Deze prachtige tuin wordt omringd door een Natura 2000- gebied van Natuurmonumenten. De geheel biologische tuin met veel natuurlijke borders vormde een waar kleurenpalet. Er waren bijenkasten en een mooie zwemvijver. Machteld kweekt de meeste planten op uit biologisch zaad. De tuin had bewust geen regeninstallatie, omdat ze het water niet uit de omringende natuur wilden onttrekken.Het was genieten van zoveel moois wat op zo’n natuurlijke manier gegroeid was. Er werden ook nog wat plantjes, zaadjes en kransen gekocht die allemaal van Machtelts hand waren. Na de koffie, thee en lekkers gingen we vertrekken om naar ons derde en laatste adres te gaan.
Dat was de kwekerij en tuin De Boschhoeve in Wolfheze. We werden ontvangen door Dineke Logtenberg, die daar al tientallen jaren woont. Zij is degene die, met de hulp van vrijwilligers, door de jaren heen, de kwekerij, tuin en siermoestuin gemaakt heeft tot wat het nu is.Je wordt er verrast door kleurrijke borders met bijzondere planten. Ook in de siermoestuin heeft ze de groenten en bloemplanten op een bijzondere manier weten neer te zetten wat een erg mooi effect gaf. Er werd niet gegeten uit de moestuin, daarom heet het ook een siermoestuin. De kwekerij werd ook druk bezocht en velen kochten er een mooie plant. Ook ging er nog wat brocante mee naar Gemert, want in de grote schuur was veel mooi oud serviesgoed uitgestald.
Het was een geslaagde tuinenreis. Het weer was fantastisch, de tuinen op hun best en we waren met een goed gezelschap.
Rina Manders.