Gemert e.o.

Jaarafsluiting 2022 tijdens bezoek aan een kersttuin, 29 december

Op donderdagmiddag 29 december bezochten we de kersttuin 'Meulenwiel' in Best. 

De tuin is eigendom van Maria en Toon van de Wiel en is ongeveer 3000 m2 grote gevarieerde tuin. De tuin Is zo'n 25 jaar geleden ontstaan en elk jaar verder ontwikkeld. De tuin omvat zo’n 1500 verschillende vaste planten en heesters. Er zijn diverse vijvers, insectenbehuizingen, vogelhuisjes en ook het onderkomen van egels en vleermuizen zijn ze niet vergeten.

In het fotoalbum meer foto's.

 

We zijn dus nog een keer naar die tuin in Best geweest. We waren met 8 personen. Er was een warm onthaal in de garage, met een houtkachel én koffie/ thee met een kersen dan wel een appelflap, heerlijk. Maar goed we waren niet gekomen om binnen te zitten. We hebben een rondje door de tuin gelopen. Enkele liepen met de gastvrouw Maria rond, anderen liepen hun eigen tempo en parcour.

Je kunt in deze tuin zien dat de eigenaren zeer creatieve tuinliefhebbers zijn. Overal vond je bloemen en plantjes, in de grond, in boomstronken, in doormidden gespleten knotwilgen, in gevlochten emmertjes, gietertjes of wat je maar kunt bedenken, kortom overal waar iets wil groeien mag het groeien.

Er stonden wel 50 verschillende Kerststalletjes door de hele tuin verspreid. Op stoelen, op emmers, op planken schragen, tafels, overal. Deze Kerststallen waren soms gemaakt van oude gietijzeren dakramen, andere waren oude teilen of gieters. Je kunt zo gek niet bedenken of het was een kerststal of er stond er een in. 

Wie het nog niet gezien heeft moet er toch eens heen. Ga dan tegen de schemering want dan worden de vele lampjes ontstoken en is alles nog mooier om te zien. Ook de aanpalende siertuin is een lust voor het oog.

Hoeveel soorten planten ik ben tegengekomen, ik weet het niet. Maar mijn tuinders hart ging er sneller van kloppen. Dit is een tuin om in de zomer óók eens te gaan bekijken. Nadat we zo'n beetje uitgekeken waren werden we nog vergast op een klein glaasje zelfgemaakte wijn.

Met de wens, aan iedereen, op een fijne jaarwisseling en een voorspoedig 2023 werd dit Groei & Bloei jaar afgesloten. En gingen we ieder op zijn eigen weg naar huis.

Peter van den Boogaard voorzitter.
29 dec 2022