Gemert e.o.

Leidraad voor het 10-puntenplan

Deze leidraad was het thema van de Nationale tuinweek 2023

 

De bodem is de basis
Schimmels, bacteriën en andere bodemdiertjes zorgen voor een gezonde bodem. Planten krijgen daarin een goede start en zijn weerbaarder tegen ziektes. Koester de bodem; knip planten in het najaar niet af, maar laat ze staan tot het voorjaar. Laat ook afgevallen blad zoveel mogelijk liggen (maar niet in de vijver of op het gazon) zodat het rustig kan verteren.  

Maak je eigen compost
In de natuur worden alle afgevallen bladeren en plantenresten gerecycled. Dit kun je ook in je eigen tuin doen door het tuinafval te composteren.

Zorg voor minder tegels in de tuin
Tegel eruit, Plant erin! Groen zorgt voor een natuurlijke waterafvoer en tempert de temperatuur in de stad. Insecten, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied, het bodemleven wordt beter en mensen voelen zich prettiger en gezonder

Plant een (extra) boom
Bomen zorgen voor schaduw en afkoeling en nemen CO2 op. Heb je zelf al voldoende bomen in de tuin? Geef dan eens een boom als cadeau.

Wees spaarzaam met water
Water wordt een steeds kostbaarder goed. Gebruik het dus spaarzaam in de tuin. Vang zoveel mogelijk regenwater op en kies voor planten die aangepast zijn aan de groeiomstandigheden in jouw tuin. De juiste plant op de juiste plaats!

Zorg voor variatie in de tuinbeplanting
Plant struiken, bomen, vaste planten en eenjarigen die veel nectar produceren en laat ook een hoekje in de tuin verwilderen.

Bekijk het gazon anders
Maai eens wat minder vaak en/of vorm een deel om tot bloemenweide. Je zult zien dat er van alles gaat groeien en dat is beter voor de biodiversiteit.

Beperk het gebruik van turf
In tuinturf, tuinaarde en potgrond zit turf Wat gewonnen wordt uit veengebieden. Winning van turf brengt extra broeikasgassen in de atmosfeer die voorheen goed opgeslagen lagen. Met een beetje goede wil vind je alternatieven in de markt.

Vervang oude tuinmachines door elektrische en geluidsarme varianten.
Doe dit alleen als je echt niet zonder deze apparaten kunt; met de hand snoeien, wieden en harken is natuurvriendelijker.

Vermijd bestrijdingsmiddelen
Gebruik uitsluitend (selectief werkende) biologische producten. Gebruik ze alleen als het écht nodig is. In de natuur is ook niet alles perfect!  Zet de juiste plant op de juiste plaats, dan is de kans op ziektes ook kleiner!

De Nationale Tuinweek 2023, van 10 t/m 18 juni, had als thema 'Groei & Bloei Tienpuntenplan voor klimaatvriendelijk tuinieren'. Tuinvereniging Groei & Bloei organiseerde in die week diverse activiteiten om mensen te inspireren om hun tuin, balkon, dak- of buurttuin zo klimaatvriendelijk te maken.

  • Tijdens de Groei & Bloei Nationale Tuinweek stond het Groei & Bloei Tienpuntenplan voor klimaatvriendelijktuinieren centraal waarbij het draait om de klimaatvriendelijke tuin. Als je alle tuinen in Nederland naast elkaar zou leggen, dan heb je een flinke lap groen. Daarmee kan een bijdrage geleverd worden aan het tegengaan van klimaatverandering. Hoe mooi en bijzonder is dat? Tuiniers kunnen een rol spelen in het helpen van de natuur!

Waar vind ik tuinen om te bezoeken: